Jak na bio přišli? Přes burgery z biokližky

 

Studenti poděbradské hotelovky se pustili do přípravy pokrmů z biosurovin. Praktická část semináře se zkušeným kuchařem Hugem Hromasem budoucí hoteliéry doslova nadchla. Stejně jako výrobky, které pod jeho vedením z biohovězího připravili.


bioSeminář z cyklu Bio v regionu hostila minulý týden Hotelová škola a Vyšší odborná škola hotelnictví a turismu v Poděbradech. Letos se organizátoři zaměřili na komoditu, která české ekologické zemědělství charakterizuje. Tedy chov masného skotu. S ním je logicky spojeno i hovězí maso, které umí čeští ekosedláci produkovat ve vynikající kvalitě. Bohužel ne všichni Češi ji dokážou ocenit. Příprava hovězího masa je opředena mýty, které vychází ze špatných postupů v minulosti. Zkrátka, bez papiňáku se určitě obejdete, když máte hovězí správně vyzrálé. A chutné pokrmy, to rozhodně není jenom svíčková.


Účastníci semináře si pochutnali na kimchi burgeru (kližka) a ribshortu (žebra), pastrámi sendvičích (hovězí hrudí) a roastbeafu ze zadního ořechu, který na seznamu alergenů nenajdete. Samozřejmě, že nechyběl čerstvý kváskový chléb a salát ze sezónní zeleniny.


„Z krávy nebo býka se dá zkonzumovat téměř všechno. Jen je potřeba vědět, jak na to,“ říká zkušený kuchař Hugo Hromas, jehož hlas mohou lidé znát z pořadu Ve vlastní šťávě na Radiu Wave. Dodává však, že v České republice neexistuje kultura konzumace hovězího masa. Lidé neumí maso připravit, mnohé hospodyňky se mu doslova vyhýbají, neboť mají nelibé zkušenosti ze svého dětství – ze školních jídelen.


„Jsme si vědomi tohoto faktu, a právě proto cílíme na budoucí kuchaře a hoteliéry. Příklad, kdy si sami pod vedením profesionála studenti vyzkouší, jak se vaří ze surovin v biokvalitě, je tou nejlepší osvětou,“ říká Andrea Hrabalová, koordinátorka projektu Bio v regionu.


Praxe bez teorie by však tak trochu kulhala. Proto po lekci vaření a ochutnávce následoval vhled do problematiky, který přinesli odborníci na slovo vzatí. Jak poznat kvalitu hovězího masa odhalila Markéta Kloudová z firmy Steinhauser, s. r. o. Nechyběly ani příběhy z podnikání v ekologickém zemědělství. Mezi studenty přijeli majitelé ekofarem ve Středočeském kraji: Petr Kuncl (Kunclův mlýn), Radim Holovský (Farma Trněný Újezd), Josef Firman (Farma Jílové u Prahy) a Dagmar Havlová (Ekofarma Košík). O kontrole, certifikaci a značení biopotravin pohovořil Milan Berka z organizace KEZ, o. p. s.


Setkání využili aktéři programu Skutečně zdravá škola pro vzájemné setkání se zástupci ekozemědělského sektoru pro debatu u kulatého stolu. Hovořilo se o tématech, zda jídlo, které školní stravování dětem nabízí, je opravdu to, co je zdravé a které jim chutná. Samozřejmě přišla řeč i na možnosti navázání spolupráce mezi školami a lokáními dodavateli.


Semináře, který se konal ve škole podruhé, se zúčastnili studenti prvního a druhého ročníku. „První vzdělávací akce věnovaná biopotravinám se uskutečnila v minulém školním roce a byla zaměřena na biomléko. Studenty zaujala, a tak jsme se do projektu zapojili také letos,“ doplnila Ing. Eva Krátká, pedagožka hotelové školy.


Projekt Bio v regionu – Propagace regionální bioprodukce a spolupráce – realizuje Bioinstitut, o. p. s., za finanční podpory Ministerstva zemědělství ČR.


Text a foto: Sylva Horáková

 


Ani déšť nesmyl příjemnou atmosféru GlorietFestu

Ani déšť nesmyl příjemnou atmosféru GlorietFestu

V propršeném sobotním odpoledni a večeru 23. září se ve farní zahradě Českobratrské církve evangelické uskutečnila žánrově pestrá hudební slavnost plná dobrého jídla a pití, zábavy pro děti a družných přátelských rozhovorů.

celý článek >>>

Osmý říjen: památný den sokolstva

Osmý říjen: památný den sokolstva

Na paměť sokolů, kteří přinesli oběť nejvyšší.

celý článek >>>

Vzájemným poznáváním ke zlepšené spolupráci

Vzájemným poznáváním ke zlepšené spolupráci

Se začátkem školního roku bývá spojena celá řada povinností jak pro učitele, tak pro žáky. V tomto náročném období odjíždí žáci šestých ročníků na již tradiční adaptační kurzy.

celý článek >>>

Sociální oblast ve městě – Handicap centrum Srdce, o. p. s.: „Pomáháme žít svůj život“

Sociální oblast ve městě – Handicap centrum Srdce, o. p. s.: „Pomáháme žít svůj život“

Handicap centrum Srdce více jak 20 let pomáhá lidem se zdravotním, a zejména pak s mentálním postižením, v Poděbradech a širokém okolí „žít svůj život“.

celý článek >>>

Stařenky a staříci v akci

Stařenky a staříci v akci

Domnívám se, že o seniorech je všeobecně známo, že nemají čas a mají-li možnost, umí se bavit, zabavit i pobavit sami. Pokud se najde ještě někdo o tom pochybující, nechť čte dál.

celý článek >>>

Den Zvířat

Den Zvířat

Srdečně zveme na program určený pro žáky MŠ a prvního stupně ZŠ.

celý článek >>>

Tolik hub, až oči přecházely…

Tolik hub, až oči přecházely…

Ve dnech 16. a 17. září se v Poděbradech uskutečnila výstava hub s odborným výkladem. Pořádal ji místní spolek houbařů v jednom ze salonků restaurace Srdeční záležitost.

celý článek >>>

EKO Gymnázium přivítalo již popětadvacáté nové studenty!

EKO Gymnázium přivítalo již popětadvacáté nové studenty!

Dvacátý pátý školní rok ve své historii zahájila škola EKO Gymnázium a Střední odborná škola Multimediálních studií Poděbrady.

celý článek >>>

MĚSTSKÉ KULTURNÍ CENTRUM PODĚBRADY
NAMĚSTÍ KRÁLE JIŘÍHO 1/I
PODĚBRADY
TELEFON / FAX: +420 325 612 505
EMAIL: info@ipodebrady.cz
www.ipodebrady.cz

KULTURNÍ A INFORMAČNÍ CENTRUM PODĚBRADY