Jak na bio přišli? Přes burgery z biokližky

 

Studenti poděbradské hotelovky se pustili do přípravy pokrmů z biosurovin. Praktická část semináře se zkušeným kuchařem Hugem Hromasem budoucí hoteliéry doslova nadchla. Stejně jako výrobky, které pod jeho vedením z biohovězího připravili.


bioSeminář z cyklu Bio v regionu hostila minulý týden Hotelová škola a Vyšší odborná škola hotelnictví a turismu v Poděbradech. Letos se organizátoři zaměřili na komoditu, která české ekologické zemědělství charakterizuje. Tedy chov masného skotu. S ním je logicky spojeno i hovězí maso, které umí čeští ekosedláci produkovat ve vynikající kvalitě. Bohužel ne všichni Češi ji dokážou ocenit. Příprava hovězího masa je opředena mýty, které vychází ze špatných postupů v minulosti. Zkrátka, bez papiňáku se určitě obejdete, když máte hovězí správně vyzrálé. A chutné pokrmy, to rozhodně není jenom svíčková.


Účastníci semináře si pochutnali na kimchi burgeru (kližka) a ribshortu (žebra), pastrámi sendvičích (hovězí hrudí) a roastbeafu ze zadního ořechu, který na seznamu alergenů nenajdete. Samozřejmě, že nechyběl čerstvý kváskový chléb a salát ze sezónní zeleniny.


„Z krávy nebo býka se dá zkonzumovat téměř všechno. Jen je potřeba vědět, jak na to,“ říká zkušený kuchař Hugo Hromas, jehož hlas mohou lidé znát z pořadu Ve vlastní šťávě na Radiu Wave. Dodává však, že v České republice neexistuje kultura konzumace hovězího masa. Lidé neumí maso připravit, mnohé hospodyňky se mu doslova vyhýbají, neboť mají nelibé zkušenosti ze svého dětství – ze školních jídelen.


„Jsme si vědomi tohoto faktu, a právě proto cílíme na budoucí kuchaře a hoteliéry. Příklad, kdy si sami pod vedením profesionála studenti vyzkouší, jak se vaří ze surovin v biokvalitě, je tou nejlepší osvětou,“ říká Andrea Hrabalová, koordinátorka projektu Bio v regionu.


Praxe bez teorie by však tak trochu kulhala. Proto po lekci vaření a ochutnávce následoval vhled do problematiky, který přinesli odborníci na slovo vzatí. Jak poznat kvalitu hovězího masa odhalila Markéta Kloudová z firmy Steinhauser, s. r. o. Nechyběly ani příběhy z podnikání v ekologickém zemědělství. Mezi studenty přijeli majitelé ekofarem ve Středočeském kraji: Petr Kuncl (Kunclův mlýn), Radim Holovský (Farma Trněný Újezd), Josef Firman (Farma Jílové u Prahy) a Dagmar Havlová (Ekofarma Košík). O kontrole, certifikaci a značení biopotravin pohovořil Milan Berka z organizace KEZ, o. p. s.


Setkání využili aktéři programu Skutečně zdravá škola pro vzájemné setkání se zástupci ekozemědělského sektoru pro debatu u kulatého stolu. Hovořilo se o tématech, zda jídlo, které školní stravování dětem nabízí, je opravdu to, co je zdravé a které jim chutná. Samozřejmě přišla řeč i na možnosti navázání spolupráce mezi školami a lokáními dodavateli.


Semináře, který se konal ve škole podruhé, se zúčastnili studenti prvního a druhého ročníku. „První vzdělávací akce věnovaná biopotravinám se uskutečnila v minulém školním roce a byla zaměřena na biomléko. Studenty zaujala, a tak jsme se do projektu zapojili také letos,“ doplnila Ing. Eva Krátká, pedagožka hotelové školy.


Projekt Bio v regionu – Propagace regionální bioprodukce a spolupráce – realizuje Bioinstitut, o. p. s., za finanční podpory Ministerstva zemědělství ČR.


Text a foto: Sylva Horáková

 


Čtyři poděbradští studenti oceněni princem Edwardem

Čtyři poděbradští studenti oceněni princem Edwardem

Prestižní zlatá ocenění Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu (DofE) převzali z rukou britského prince Edwarda v budově Senátu České republiky také čtyři mladí lidé z Poděbrad.

celý článek >>>

Zlatem ověnčený Eurocup Prešov 2017

Zlatem ověnčený Eurocup Prešov 2017

Hotelová škola Poděbrady se tradičně zúčastnila mezinárodní barmanské soutěže Eurocup Junior Bartenders, která se konala 24. a 25. října v Prešově na Slovensku.

celý článek >>>

Dárci krve obdrželi plakety a Zlaté kříže

Dárci krve obdrželi plakety a Zlaté kříže

Klub dárců krve při oblastním spolku Českého červeného kříže Nymburk se sídlem v Poděbradech připravil pro bezpříspěvkové dárce krve setkání v hotelu Bílá růže.

celý článek >>>

Sociální oblast ve městě: Oblastní charita Kutná Hora pomáhá i v Poděbradech

Sociální oblast ve městě: Oblastní charita Kutná Hora pomáhá i v Poděbradech

Službu rané péče nabízí Středisko Na Sioně i v poděbradském regionu.

celý článek >>>

Ze zákulisí kroužku ruštiny při poděbradské ZO SPCCH

Ze zákulisí kroužku ruštiny při poděbradské ZO SPCCH

Od roku 2012 se pravidelně schází skupina účastníků ruské konverzace při naší základní organizaci.

celý článek >>>

Prší, prší, jen se leje…

Prší, prší, jen se leje…

Tato národní písnička přesně vystihuje převažující počasí našeho pobytu v Jizerských horách, který se uskutečnil první týden v říjnu.

celý článek >>>

Kuchařské naděje z Poděbrad soutěží o nejlepší Svačinu roku

Kuchařské naděje z Poděbrad soutěží o nejlepší Svačinu roku

Hotelová škola, Vyšší odborná škola hotelnictví a turismu a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Poděbrady se účastní 5. ročníku gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare.

celý článek >>>

Splněné přání seniorů

Splněné přání seniorů

Zkušenosti dokládají nakonec, že pro 3. věk nejlepší je Country tanec!

celý článek >>>

MĚSTSKÉ KULTURNÍ CENTRUM PODĚBRADY
NAMĚSTÍ KRÁLE JIŘÍHO 1/I
PODĚBRADY
TELEFON / FAX: +420 325 612 505
EMAIL: info@ipodebrady.cz
www.ipodebrady.cz

KULTURNÍ A INFORMAČNÍ CENTRUM PODĚBRADY