Jak na bio přišli? Přes burgery z biokližky

 

Studenti poděbradské hotelovky se pustili do přípravy pokrmů z biosurovin. Praktická část semináře se zkušeným kuchařem Hugem Hromasem budoucí hoteliéry doslova nadchla. Stejně jako výrobky, které pod jeho vedením z biohovězího připravili.


bioSeminář z cyklu Bio v regionu hostila minulý týden Hotelová škola a Vyšší odborná škola hotelnictví a turismu v Poděbradech. Letos se organizátoři zaměřili na komoditu, která české ekologické zemědělství charakterizuje. Tedy chov masného skotu. S ním je logicky spojeno i hovězí maso, které umí čeští ekosedláci produkovat ve vynikající kvalitě. Bohužel ne všichni Češi ji dokážou ocenit. Příprava hovězího masa je opředena mýty, které vychází ze špatných postupů v minulosti. Zkrátka, bez papiňáku se určitě obejdete, když máte hovězí správně vyzrálé. A chutné pokrmy, to rozhodně není jenom svíčková.


Účastníci semináře si pochutnali na kimchi burgeru (kližka) a ribshortu (žebra), pastrámi sendvičích (hovězí hrudí) a roastbeafu ze zadního ořechu, který na seznamu alergenů nenajdete. Samozřejmě, že nechyběl čerstvý kváskový chléb a salát ze sezónní zeleniny.


„Z krávy nebo býka se dá zkonzumovat téměř všechno. Jen je potřeba vědět, jak na to,“ říká zkušený kuchař Hugo Hromas, jehož hlas mohou lidé znát z pořadu Ve vlastní šťávě na Radiu Wave. Dodává však, že v České republice neexistuje kultura konzumace hovězího masa. Lidé neumí maso připravit, mnohé hospodyňky se mu doslova vyhýbají, neboť mají nelibé zkušenosti ze svého dětství – ze školních jídelen.


„Jsme si vědomi tohoto faktu, a právě proto cílíme na budoucí kuchaře a hoteliéry. Příklad, kdy si sami pod vedením profesionála studenti vyzkouší, jak se vaří ze surovin v biokvalitě, je tou nejlepší osvětou,“ říká Andrea Hrabalová, koordinátorka projektu Bio v regionu.


Praxe bez teorie by však tak trochu kulhala. Proto po lekci vaření a ochutnávce následoval vhled do problematiky, který přinesli odborníci na slovo vzatí. Jak poznat kvalitu hovězího masa odhalila Markéta Kloudová z firmy Steinhauser, s. r. o. Nechyběly ani příběhy z podnikání v ekologickém zemědělství. Mezi studenty přijeli majitelé ekofarem ve Středočeském kraji: Petr Kuncl (Kunclův mlýn), Radim Holovský (Farma Trněný Újezd), Josef Firman (Farma Jílové u Prahy) a Dagmar Havlová (Ekofarma Košík). O kontrole, certifikaci a značení biopotravin pohovořil Milan Berka z organizace KEZ, o. p. s.


Setkání využili aktéři programu Skutečně zdravá škola pro vzájemné setkání se zástupci ekozemědělského sektoru pro debatu u kulatého stolu. Hovořilo se o tématech, zda jídlo, které školní stravování dětem nabízí, je opravdu to, co je zdravé a které jim chutná. Samozřejmě přišla řeč i na možnosti navázání spolupráce mezi školami a lokáními dodavateli.


Semináře, který se konal ve škole podruhé, se zúčastnili studenti prvního a druhého ročníku. „První vzdělávací akce věnovaná biopotravinám se uskutečnila v minulém školním roce a byla zaměřena na biomléko. Studenty zaujala, a tak jsme se do projektu zapojili také letos,“ doplnila Ing. Eva Krátká, pedagožka hotelové školy.


Projekt Bio v regionu – Propagace regionální bioprodukce a spolupráce – realizuje Bioinstitut, o. p. s., za finanční podpory Ministerstva zemědělství ČR.


Text a foto: Sylva Horáková

 


Houbaři absolvovali další vycházku

Houbaři absolvovali další vycházku

Poděbradští houbaři tentokrát navštívili Loučeň a okolí.

celý článek >>>

Nechte mě chvilku… já si to rozmyslím

Nechte mě chvilku… já si to rozmyslím

Rozhovor s Mgr. Květou Husovou, která v DDM Symfonie vede kroužky s názvem „Učíme se učit se“ pro děti i dospělé.

celý článek >>>

Pomozte Česku najít nejlepšího prezidenta

Pomozte Česku najít nejlepšího prezidenta

Třináctého května je prostor kolonády v Poděbradech zaplněn stánky všeho druhu. V těsné blízkosti sochy T. G. Masaryka stojí nenápadný stánek s označením PREZIDENT 21.

celý článek >>>

Umíme ošetřit sebe i druhé?

Umíme ošetřit sebe i druhé?

Děti, které v rámci oslavy svého dne na ostrově prošly stánkem Spolku pro aktivní život v Poděbradech, mohou odpovědět ano.

celý článek >>>

Poznáváme Česko

Poznáváme Česko

Česká republika, Čechy, Česko… O své zemi se žáci ZŠ T. G. Masaryka Poděbrady učí již od prvního ročníku.

celý článek >>>

Vlídné gesto…

Vlídné gesto…

Organizátoři festivalu Cesta dobou, který si odbyl svou premiéru v rámci Zahájení lázeňské sezony, udělali radost těm, co pomoc potřebují. Sarah Ptáčková a Michal Šeda předali finanční obnos, který získali prodejem balonků, hned dvěma institucím.

celý článek >>>

Milena Benešová z poděbradské „zemědělky“ – zajímavá žena ze světa výstav

Milena Benešová z poděbradské „zemědělky“ – zajímavá žena ze světa výstav

Na výstavě květin NARCIS v Lysé nad Labem reprezentovala Střední zemědělskou školu a Střední odbornou školu Poděbrady profesorka Milena Benešová se svými žákyněmi. Při té příležitosti poskytla uznávaná aranžérka a organizátorka výstav Poděbradským novinám rozhovor.

celý článek >>>

Hudební výchova trochu jinak

Hudební výchova trochu jinak

V letošním školním roce jsme si připomínali zvláště v hodinách českého jazyka mnohostrannou osobnost meziválečného období, Josefa Čapka, který se narodil 28. března 1887 v Hronově. Byl to malíř, grafik, dramatik, prozaik a autor próz pro děti, žurnalista, výtvarný teoretik a kritik. Zajímavým způsobem se seznámili s touto osobností žáci 6.–8. ročníků ZŠ Václava Havla v hodinách hudební výchovy.

celý článek >>>

MĚSTSKÉ KULTURNÍ CENTRUM PODĚBRADY
NAMĚSTÍ KRÁLE JIŘÍHO 1/I
PODĚBRADY
TELEFON / FAX: +420 325 612 505
EMAIL: info@ipodebrady.cz
www.ipodebrady.cz

KULTURNÍ A INFORMAČNÍ CENTRUM PODĚBRADY