Jak na bio přišli? Přes burgery z biokližky

 

Studenti poděbradské hotelovky se pustili do přípravy pokrmů z biosurovin. Praktická část semináře se zkušeným kuchařem Hugem Hromasem budoucí hoteliéry doslova nadchla. Stejně jako výrobky, které pod jeho vedením z biohovězího připravili.


bioSeminář z cyklu Bio v regionu hostila minulý týden Hotelová škola a Vyšší odborná škola hotelnictví a turismu v Poděbradech. Letos se organizátoři zaměřili na komoditu, která české ekologické zemědělství charakterizuje. Tedy chov masného skotu. S ním je logicky spojeno i hovězí maso, které umí čeští ekosedláci produkovat ve vynikající kvalitě. Bohužel ne všichni Češi ji dokážou ocenit. Příprava hovězího masa je opředena mýty, které vychází ze špatných postupů v minulosti. Zkrátka, bez papiňáku se určitě obejdete, když máte hovězí správně vyzrálé. A chutné pokrmy, to rozhodně není jenom svíčková.


Účastníci semináře si pochutnali na kimchi burgeru (kližka) a ribshortu (žebra), pastrámi sendvičích (hovězí hrudí) a roastbeafu ze zadního ořechu, který na seznamu alergenů nenajdete. Samozřejmě, že nechyběl čerstvý kváskový chléb a salát ze sezónní zeleniny.


„Z krávy nebo býka se dá zkonzumovat téměř všechno. Jen je potřeba vědět, jak na to,“ říká zkušený kuchař Hugo Hromas, jehož hlas mohou lidé znát z pořadu Ve vlastní šťávě na Radiu Wave. Dodává však, že v České republice neexistuje kultura konzumace hovězího masa. Lidé neumí maso připravit, mnohé hospodyňky se mu doslova vyhýbají, neboť mají nelibé zkušenosti ze svého dětství – ze školních jídelen.


„Jsme si vědomi tohoto faktu, a právě proto cílíme na budoucí kuchaře a hoteliéry. Příklad, kdy si sami pod vedením profesionála studenti vyzkouší, jak se vaří ze surovin v biokvalitě, je tou nejlepší osvětou,“ říká Andrea Hrabalová, koordinátorka projektu Bio v regionu.


Praxe bez teorie by však tak trochu kulhala. Proto po lekci vaření a ochutnávce následoval vhled do problematiky, který přinesli odborníci na slovo vzatí. Jak poznat kvalitu hovězího masa odhalila Markéta Kloudová z firmy Steinhauser, s. r. o. Nechyběly ani příběhy z podnikání v ekologickém zemědělství. Mezi studenty přijeli majitelé ekofarem ve Středočeském kraji: Petr Kuncl (Kunclův mlýn), Radim Holovský (Farma Trněný Újezd), Josef Firman (Farma Jílové u Prahy) a Dagmar Havlová (Ekofarma Košík). O kontrole, certifikaci a značení biopotravin pohovořil Milan Berka z organizace KEZ, o. p. s.


Setkání využili aktéři programu Skutečně zdravá škola pro vzájemné setkání se zástupci ekozemědělského sektoru pro debatu u kulatého stolu. Hovořilo se o tématech, zda jídlo, které školní stravování dětem nabízí, je opravdu to, co je zdravé a které jim chutná. Samozřejmě přišla řeč i na možnosti navázání spolupráce mezi školami a lokáními dodavateli.


Semináře, který se konal ve škole podruhé, se zúčastnili studenti prvního a druhého ročníku. „První vzdělávací akce věnovaná biopotravinám se uskutečnila v minulém školním roce a byla zaměřena na biomléko. Studenty zaujala, a tak jsme se do projektu zapojili také letos,“ doplnila Ing. Eva Krátká, pedagožka hotelové školy.


Projekt Bio v regionu – Propagace regionální bioprodukce a spolupráce – realizuje Bioinstitut, o. p. s., za finanční podpory Ministerstva zemědělství ČR.


Text a foto: Sylva Horáková

 


Významné výročí poděbradské sokolovny

Významné výročí poděbradské sokolovny

V letošním roce oslaví naše sokolovna 90 let od veliké přestavby, jejíž venkovní podoba zůstala do dnešních dnů téměř nezměněná.

celý článek >>>

EKO Gymnázium a SOŠ Multimediálních studií: Recyklohraním jsme přispěli k ochraně životního prostředí

EKO Gymnázium a SOŠ Multimediálních studií: Recyklohraním jsme přispěli k ochraně životního prostředí

V rámci programu Recyklohraní, který prohlubuje znalosti v oblasti recyklace a ochrany životního prostředí, žáci sběrem elektronických hraček a drobných elektrozařízení přispívají k ochraně životního prostředí.

celý článek >>>

Poděbrady uctily památku legionářů

Poděbrady uctily památku legionářů

V neděli 2. července se na Jiřího náměstí uskutečnila vzpomínková akce k 100. výročí bitvy u Zborova.

celý článek >>>

Poznáváme firmy ve středních Čechách

Poznáváme firmy ve středních Čechách

Prázdniny jsou za dveřmi a mnoho rodičů přemýšlí, kam se podívat a jaká místa navštívit. Chtěli byste něco zajímavého zažít společně se svými dětmi? Navštivte středočeské firmy v rámci soutěže Poznáváme firmy ve středních Čechách.

celý článek >>>

Stáž na Islandu

Stáž na Islandu

Moje tříměsíční stáž spolu se dvěma spolužačkami, Dominikou Šídovou a Kristýnou Salákovou, začala odletem z pražského letiště 12. ledna 2017. Ve večerních hodinách jsme dorazily na islandské mezinárodní letiště do Keflavíku, kde si nás vyzvedla paní majitelka restaurace Vitinn a vzala nás na večeři do své restaurace, jež byla i naším budoucím pracovištěm.

celý článek >>>

Malé setkání s géniem aneb družina hraje Cimrmana…

Malé setkání s géniem aneb družina hraje Cimrmana…

Třeťáci v družině se cítí už velkými na vyrábění a hraní si. Jak je tedy zaměstnat k jejich spokojenosti?

celý článek >>>

EKO Gymnázium a Multimediální tvorba na facebooku s novou grafikou

EKO Gymnázium a Multimediální tvorba na facebooku s novou grafikou

Na začátku května vyhlásila škola soutěž pro studenty EKO Gymnázia a SOŠ Multimediálních studií Poděbrady o návrh úvodní fotky pro školní facebook.

celý článek >>>

Beseda s redaktorkou Leou Surovcovou o pravdě a lži

Beseda s redaktorkou Leou Surovcovou o pravdě a lži

V rámci projektu Týdny mediálního vzdělávání – Na pravdě záleží, který se uskutečnil po celém Česku v květnu a červnu, navštívila televizní reportérka Lea Surovcová žáky 3. ročníků Střední zemědělské školy a Střední odborné školy v Poděbradech.

celý článek >>>

MĚSTSKÉ KULTURNÍ CENTRUM PODĚBRADY
NAMĚSTÍ KRÁLE JIŘÍHO 1/I
PODĚBRADY
TELEFON / FAX: +420 325 612 505
EMAIL: info@ipodebrady.cz
www.ipodebrady.cz

KULTURNÍ A INFORMAČNÍ CENTRUM PODĚBRADY